Bolieva vás často hlava? Mávate depresie? Nedokážete si odpočinúť? Chýba vám úspech a peniaze? Firma neprosperuje? Máte problém s partnerom? Tieto i mnohé ďalšie nepríjemností majú možno spoločnú príčinu - nevyrovnané prúdenie energie. Naši predkovia boli oveľa viac spätí 5 prírodou a okolitým prostredím. Keď napríklad chceli postaviť nový dom, nechali na lúke pásť sa kravu alebo koňa.

Miesto, kde po napasení odpočívali, pokladali za správne, neovplyvnené t zv. geopatogénnymi zónami. Do dokončeného domu vpustili najprv psa a tam, kde si ľahol, postavili posteľ. Mačka si naopak líhala na miesta, kde prúdila energia nevhodná pre človeka. Tam umiestňovali skrine a iný nábytok. Cit pre krajinu a umiestnenie bydliska sme v sebe kultivovali niekoľko tisíc rokov a celkom dobrovoľne sme sa ho vzdali až niekedy v 30-tych rokoch. Dokážeme ho znovu získať? Sami od seba len obtiažne. Prečo si teda nevziať príklad z krajín, kde hľadanie ideálneho domova tvorí tradičnú súčasť životného štýlu? Učenie FENG ŠUEJ má svoj domov v Číne. Číňania často nehľadajú príčinu úspechu alebo nešťastia v tom, čo človek robí, ale na mieste, kde žije a pracuje, dokonca aj vo svetových stranách, kam do práce prichádza a na ktorú stranu je pri práci nasmerovaný. FENG ŠUEJ v preklade znamená vietor (JANG - mužský prvok) a voda (JIN - ženský prvok). Pokiaľ prevažuje jeden z prvkov, vzniká disharmónia. Disharmonické a stresujúce prostredie vyvoláva napätie a zdravotné ťažkosti. Kde sa človek cíti dobre, vytvárajú sa lepšie medziľudské vzťahy, stúpa motivácia, a tým sa zvyšuje výkonnosť a klesá práceneschopnosť. FENG ŠUEJ svojou mnohorakosťou dokáže pomôcť každému pri riešení jeho individuálnych problémov. Učí nás, aby sme viac vnímali svoje pocity a potreby, dáva nám podnet}1, ako nájsť harmóniu v sebe samých, rozvinúť to, ako na ľudské zdravie, pohodu, šťastie a partnerské vzťahy vplýva vo Iba a usporiadanie nábytku, kompozícia farieb, materiálov, ako aj úprava okolia domu, priestor vchodu do domu a dispozícia obytných miestností (pôdorys). 

FENG ŠUEJ považuje za najdôležitejšie kritérium práve jedinečnosť a neopakovateľnosť človeka v danom priestore, jeho nároky, potreby a požiadavky. Takisto každý priestor má iný pôdorys, situovanie v teréne podľa svetových strán, preto nemožno poskytnúť univerzálne pravidlá bez znalosti konkrétnych údajov a bezpodmienečne to vyžaduje individuálny prístup. Každý priestor využívaný človekom (byt, kancelária, pracovný stôl) možno rozdeliť na deväť rovnakých častí, pričom každá zodpovedá za určitú oblasť života (bohatstvo, kariéra, deti, partnerstvo a pod.). Pokiaľ v niektorej z týchto častí človek zablokuje prirodzený tok energie, napríklad nevhodným rozmiestnením nábytku, môžu sa vyskytnúť problémy v partnerských alebo rodičovských vzťahoch, finančná núdza, zdravotné problémy... Vhodnou úpravou bezprostredného okolia sa však dá prinavrátiť do jeho života opäť harmónia. Či ide o byt. dom alebo pracovné miesto, všade môžeme použiť schému zvanú pakua. V doslovnom preklade to znamená „telo draka". FENG ŠUEJ chápe obrazným spôsobom dom ako živé telo s jeho funkciami. Priestory s nepravidelnými alebo značne asymetrickými pôdorysmi nezachovávajú existenciu všetkých častí „tela draka" a ich obyvateľov môžu sužovať zdravotné problémy alebo nepriazeň osudu. O dôležitých aspektoch nášho života hovorí schéma pakua, ktorá obsahuje nasledovné: bohatstvo, sláva, partnerstvo, rodina, životná sila, deti, vedomosti, kariéra, priatelia.




Leave a Reply.