Keď sa vyberiete do predajne kúpiť si sedaciu súpravu, nemal by vás zaujímať len jej celkový vzhľad,, ale aj kvalita vypracovania v súvislosti s adekvátnou cenou. Tentoraz sme výber zamerali na rohové sedačky.

Kvalitu sedacej súpravy určujú štyri základné činitele: vnútorná konštrukcia, výplňo- vé materiály, vrchný poťahový čalúnnický materiál a remeselné vypracovanie. Čítajte ďalej, čo si treba pri sedačkách všímať a na čo sa pýtať odborníkov.

Vnútorná konštrukcia

Nosné časti konštrukcie by mali byť vyrobené z masívneho tvrdého dreva. Doplnkové časti konštrukcie, vytvárajúce celkový dizajn sedačky, môžu byť vyrobené z preglejky alebo iných materiálov. Keďže pri každom sadnutí je sedačka zaťažená pádom dospelého ľudského tela priemernej váhy 80 kg z výšky prinajmenšom jedného metra, veľmi dôležitý parameter pri konštrukcii sedacej súpravy bude odpruženie sedáka. Sedačka s neodpruženým sedákom, čiže umiestneným na pevnej doske, má najkratšiu životnosť. Odpruženie sedáka sa najjednoduchšie, ale nie úplne dostatočne dosiahne použitím rôznych druhov textilného úpletu. Účinnejší spôsob je použitie oceľových pružín pod penovou výplňou. Uspokojivejším riešením je oceľová pružina v kombinácii s kvalitnou penou odolnou proti systematickému zaťaženiu so schopnosťou vrátiť sa do pôvodného stavu - s takzvanou tvarovou pamäťou. Najväčší komfort zabezpečuje dvojité pruženie. To znamená, že pod sedákom sú použité textilné úplety alebo oceľové pružiny a v samotnom sedáku ešte špeciálne pružiny nazývané bonellové. Kvalita vnútornej konštrukcie najviac ovplyvňuje dlhodobú spokojnosť užívateľa. Ale keďže si ju kupujúci sám nedokáže overiť, je skrytá pod čalúnením, predajca by ju mal byť schopný deklarovať prostredníctvom technických údajov, obrázkov priečneho rezu konkrétneho modelu a ostatných informácií uvedených v katalógu, ktorý nábytok sprevádza z výrobnej dielne.

Výplňové materiály

V sedáku a v opierkach sa používajú najkvalitnejšie polyuretánové peny, líšiace sa hlavne svojou objemovou hmotnosťou a pružnosťou, na bokoch, chrbte kresiel a častiach, ktoré nie sú systematicky zaťažované, sa používajú peny s menšou objemovou hmotnosťou. Okrem polyuretánových pien sa na dosiahnutie vyššieho komfortu môže použiť aj latexová pena, kokosové vlákno, polyester spracovaný do guľôčok, prípadne perie.

Vrchný poťah

Poťahové materiály sa delia na usne a textil. Useň je priemyselne spracovaná koža. Najpoužívanejšia je hovädzia. Koža sa technologicky spracováva a horizontálne reže na dva typy rôznej kvality. Vrchná časť je mäkká, tvárna a pružná - vhodná na čalúnenie kompletných sedacích súprav. Je to lícna časť. Spodnou vrstvou kože sa čalúnia spodné časti kresiel, tie miesta, ktoré sú menej mechanicky namáhané, a preto sa na ich obtiahnutie môže použiť aj tvrdšia a menej pružná koža. Lícne kože sa delia na anilínové - najvyššej kategórie, spracovávané len organickými farbivami a vysoko prievzdušné, a neanilínové, plne korigované, so širokou paletou farieb a cenovo dostupné. Koža sa používaním rozťahuje a zvláčňuje. Treba sa o ňu starať - pravidelne ju čistiť a konzervovať. Na povrchu kože často zostáva prach, ktorý vytvára povlak a agresívne vplýva na kožu upchávaním pórov. Tým koža stráca svoju jemnosť, tvrdne a praská. Odporúčame kožu ošetriť raz - dvakrát do roka. Zákazník by mal od predajcu požadovať, aby mu uviedol hneď pri nákupe, aké prípravky sú vhodné na jeho konkrétnu sedačku. Novú sedačku prvýkrát konzervujeme až po 8 -10 mesiacoch, aby koža mohla vyzrieť.

Remeselné vypracovanie

Pri výbere sedacej súpravy si všímajte kvalitu, pravidelnosť a priamosť prešivu, začalúnenie dna, pravidelnosť riasenia poťahu. Na drevených častiach vypracovanie detailov a rovnomernosť lakovania. Niektoré firmy ponúkajú možnosť atypických zmien na svojich modeloch podľa podmienok klienta. Takto môžete spoluvytvárať dizajn svojho nábytku realizovaním vlastných myšlienok.


Your comment will be posted after it is approved.


Leave a Reply.